125 g smält smör
1.5 dl strösocker
2.5 dl vatten
3 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1. Smält smöret och rör ner strösockret.
2. Tillsätt vetemjölet och rör till en klimpfri smet. Späd under tiden med vattnet tills smeten är jämn och klimpfri. Låt stå några timmar i rumstemperatur, så det får svälla (om man gör smeten på morgonen, så kan man rulla rånen på eftermiddagen).
3. Värm järnet och smörj det noga med smör första gången.
4. Lägg en msk smet i järnet och tryck igen järnet, så smeten plattas ut mot kanterna, annars blir rånen för tjocka (jag brukar inte smörja mer, efter den första. Det brukar gå bra ändå).
5. Grädda tills det slutar pysa ca. 1 min.
6. Använd träpinnen till att rulla rånen, se bild. PS. Dessa rånpinnar finns att köpa på marknader.