Vad sägs om en bit saffransostkaka till fikan, mellanmålet eller kvällsmaten idag? Oavsett svar så vill jag tipsa om den här som jag gjort på keso vanilj. Proteinrik, glutenfri och sockerfri men ack så god! Om du sedan väljer att toppa den med grädde och rejält med sylt berättar jag inte för någon 😉 Jag nöjde mig dock idag med hemmagjord chiasylt + vaniljkvarg + lite florsocker från Sukrin.
Original recept från www.instagram.com
Dec. 13, 2023
500 g keso vanilj @kesosverige
4 st ägg
2 tsk flytande honung (eller lite mer om du vill ha den sötare)
1 st fp saffran 0,5 g
0.5 dl mandelmjöl
0.5 dl havremjöl eller vetemjöl
0.5 dl hackad mandel
Smör/olja
400 g frysta bär
Lite vatten
0.5 dl @sukrin.no + zero calorie eller annat sockerfritt sötningsmedel eller honung
0.5 dl chiafrön
Sätt ugnen på 200°.
Blanda saffran med honungen i en medelstor skål. Låt dra 5-10 minuter.
Blanda i äggen och vispa ihop.
Rör ner keso, mjöl och mandel.
Smörj en ugnsform och häll i smeten. Älskar fortsatt min form jag köpt @koketcetera 👌🏻
Grädda i mitten av ugnen ca 25-30 min.
Kakan ska bli fast och ytan ska få färg. (Jag körde varmluft mot slutet för färg och det blev bra 👍🏻)
Ät gärna varm-ljummen och toppa som sagt med vad du gillar. Går att förvara i kyl några dagar men är då godast om den inte övervärmes i mikron.
CHIASYLT: Koka bären med en skvätt vatten på låg värme, när jordgubbarna tinat lite försök dela dem i mindre bitar.
Tillsätt valfri sötning, valfri mängd, men ca 1/2-1 dl tycker jag är lagom.
Koka på låg värme cirka 10 minuter.
Dra av från plattan, tillsätt 1/2 dl chiafrön, rör om.
Låt svalna och häll upp i en ren glasburk med lock.