De här saffransbullarna är riktiga favoriter till jul! Med mandelmassa som fyllning blir de härligt lyxiga och goda. Receptet är glutenfritt och äggfritt. Välj även växtbaserat smör och sockerfri sötning (som ersätter sirap 1:1) så blir bullarna både veganska och utan tillsatt socker.
Original recept från www.bagamix.se av Anna Winér
Dec. 21, 2023
100 g smält smör (ev. växtbaserat)
0.75 dl sirap (fibersirap för sockerfritt)
2.5 dl vatten
0.5 g saffran
40 g färsk jäst
13 g psylliumhusk
1.5 krm salt
350 g annas basmix
100 g smör (ev. växtbaserat)
100 g mandelmassa (ev. sockerfri)
0.5 tsk kardemumma
Värm smör, sirap, vatten och saffran till 37 grader och häll upp i en bunke.
Lös upp jästen i vätskan.
Blanda de torra ingredienserna och tillsätt även dem i vätskan.
Arbeta degen med degkrokar i 5 minuter.
Olja in händerna och arbetsbänken. Kavla/tryck ut degen till en rektangel.
Blanda ihop fyllningen och bred den på degen. Rulla ihop och skär i bitar.
Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under plastfolie och bakduk i ca 80 minuter.
Strö på mandelspån och grädda i mitten av ugnen på 225 grader i ca 10 minuter.
Låt bullarna svalna på galler under bakduk. Serveras ljumna. Mikra om de inte serveras nybakade.