De här fluffiga lussebullarna (lussekatterna) är både glutenfria och utan vetestärkelse. Välj även växtbaserat smör och sockerfri sötning (som ersätter sirap 1:1) så blir bullarna både veganska och utan tillsatt socker.
Original recept från www.bagamix.se av Anna Winér
Dec. 13, 2023
100 g smält smör (ev växtbaserat)
0.75 dl sirap (fibersirap för sockerfritt)
2.5 dl vatten
0.5 g saffran
40 g färsk blå jäst
13 g psylliumhusk
1.5 krm salt
350 g annas basmix
32 st blötlagda russin
Värm smör, sirap, vatten och saffran till 37 grader och häll upp i en bunke.
Lös upp jästen i vätskan.
Blanda de torra ingredienserna och tillsätt även dem i vätskan.
Arbeta degen med degkrokar i 5 minuter.
Olja in händerna och arbetsbänken innan du börjar forma degen till ca 16 lussebullar.
Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under plastfolie och bakduk i ca 80 minuter.
Tryck ner russin i lussebullarna och grädda dem i mitten av ugnen på 225 grader i ca 10 minuter.
Låt lussekatterna svalna på galler under bakduk.
Serveras ljumna. Mikra gärna bullarna om de inte är nybakade.