Julens absoluta favoritkaka đ„°
Dec. 11, 2023
1 - 2 st citroner (skal frÄn 1 citron och 1 dl saft till kaka och glasyr, 20 bitar)
1.5 - 2 st apelsiner (skal frÄn apelsin och 1 dl saft till kaka och glasyr för 20 bitar)
400 g mandelmassa
300 g smör
3.5 dl strösocker
4 st Àgg
3 dl vetemjöl
2 krm salt
2 st förp saffran (à 0,5 g)
0.5 dl citronsaft (se ovan)
0.75 dl apelsinsaft (se ovan)
4 dl florsocker
50 g rostade mandelspÄn
SÀtt ugnen pÄ 200°C.
Kaka: Riv yttersta skalet av 1 citron och 1/2 apelsin (för 20 bitar).
Pressa ur 1 dl citronsaft och 1 1/2 dl apelsinsaft (som anvÀnds i bÄde kaka och glasyr, för 20 bitar).
Riv mandelmassan grovt pÄ ett rivjÀrn.
SmÀlt smöret i en stor kastrull, ta av kastrullen frÄn vÀrmen och blanda ner socker och ett Àgg i taget.
TillsÀtt citron- och apelsinskal. Blanda ner 1/2 dl citron- och 3/4 dl apelsinsaft (för 20 bitar). TillsÀtt mandelmassa, mjöl och salt. Rör till en jÀmn smet.
KlÀ en lÄngpanna, ca 30x40 cm (för 20 bitar), med bakplÄtspapper. HÀll i smeten och grÀdda i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter.
Glasyr: Lös upp saffran i 1/2 dl citronsaft och 3/4 dl apelsinsaft (för 20 bitar) i en bunke. Blanda ner florsockret och rör till en jÀmn glasyr.
Ta ut kakan och bred pÄ glasyren. Strö över mandelspÄn och lÄt kakan svalna i lÄngpannan.