Fantastiskt god och frisk i smaken! đ„° Likören blir godare ju lĂ€ngre den fĂ„r stĂ„ och mogna. Först ska den dra i 2-3 veckor och nĂ€r man sen silar av den Ă€r den fĂ€rdig att drickas, men det Ă€r just lagringen pĂ„ flaska som den mĂ„r bra av.
Dec. 11, 2023
35 cl okryddad sprit
2 - 3 st apelsiner, skal och pressad juice
1 - 2 st kanelstÀnger (3 nÀr de Àr riktigt smÄ som tex. santa marias)
1 - 2 st muskotblommor (finns i kryddhyllan i vÀlsorterade livsmedelsaffÀrer, tex. av mÀrket santa maria)
3 dl strösocker
15 st kardemummakÀrnor
3 - 4 st nejlikor
TvÀtta apelsinerna noga. Skala strimlor med potatisskalare och lÀgg i en kastrull med vatten. LÄt koka nÄgon minut och hÀll sedan av vattnet. Koka upp med nytt vatten och upprepa 2-3 gÄnger. LÄt rinna av.
LÀgg alla ingredienser i en stor glasburk med lock. Skaka tills sockret löst sig. LÄt stÄ 2-3 veckor och skaka dÄ och dÄ.
Sila likören. Sila först igenom en vanlig sil och sedan genom ett nylonfilter (anvÀnder man inte nylonfilter blir likören grumlig). Det fungerar, men var dÄ noga med att inte skaka flaskan. Nylonfilter hittar man pÄ samma hylla som kaffefilter. Det Àr ett kaffefilter för flergÄngsbruk.
HÀll upp pÄ flaskor. Personligen Àr likören godast rumstempererad, sÄ den brukar förvaras i skafferiet.