Det här receptet hittade jag i en mycket gammal kokbok 🥰 Tips! Kakan blir extra festlig om man siktar lite florsocker över den eller ringlar florsockerglasyr (och kanske strör hackade nötter) över den när den svalnat. Florsockerglasyr 4 dl florsocker 1 1/2 – 4 msk vatten 2 krm citronsaft (eller ättika) Gör så här: Blanda florsockret med 1 1/2 msk vatten samt citronsaft i en bunke till en jämn glasyr. Späd om det behövs med en halv msk vatten i sänder tills glasyren precis är smidig och kan droppas över kakan.
Dec. 11, 2023
2 kkp kokt starkt kaffe
2 kkp russin
1 tsk kanel
0.5 tsk malda nejlikor
0.5 tsk salt
1 msk vaniljsocker
2 kkp strösocker
3 msk smör (50 gram)
2.5 kkp vetemjöl
1 tsk bikarbonat
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund sockerkaksform.
Blanda kaffe, russin, kanel, nejlikor, salt, strösocker och smör i en gryta och låt det koka på svag värme i ca 5 minuter. Ställ det att kallna.
Tillsätt sedan vaniljsockret och vetemjölet blandat med bikarbonaten.
Fyll smeten i den smorda och bröade formen och grädda kakan i medelvarm ugn (175 - 185 grader) ungefär 1 timme och på första falsen.