Blev det kanske lite ädelost över efter helgens adventsmys? Då kan jag varmt rekommendera den här fläskytterfilén med ädelost. Fläskfile eller kotletter går lika bra att laga den med. Jag använde Kvibilles gräddädel.
Dec. 10, 2023
1 fläskytterfilé á ca 700g
1 liten röd eller gul lök
1.5 dl matlagningsgrädde
2 dl creme fraiche (jag använde lätt)
1 dl vatten
80 g ädelost, gärna kvibille gräddädel eller tex whiskeyädel
1 msk kalvfond
1 tsk balsamvinäger
1 tsk timjan
Salt, peppar och socker att smaka av med
Finhacka lök och fräs i kastrull
Sätt på pastavatten och koka sedan gnocchi enligt instruktion (vi brukar sedan alltid steka på med lite smör och ströbröd)
Putsa och skiva köttet, salta och peppra och stek i stekpanna i smör i omgångar. Ha på timjan när du stekt en sida.
Häll i grädde, creme fraiche, fond och balsamvinäger. Späd med lite vatten (jag brukar skölja ur måttet jag använt)
Smula över ädelosten och häll över grädden och låt allt koka ihop. Runda av med lite socker och mer salt, timjan och peppar vid behov.