En kurdisk risrätt som får kokas tillsammans med granatäppelsirap. Kanske låter som en syrlig rätt men nej man kan om man vill balansera granatäppelsirapen med dadelsirap eller mörksirap. Idag valde jag göra tillaga det med rund kornig ris vilket förekommer mycket i kurdisk matlagning. Det går lika bra att tillaga det med basmatiris utav bra kvalite. Super god till kyckling, lax,kött eller till en vegansk gryta.
Dec. 7, 2023
6 dl okokt ris (rund kornig)
1.5 msk ghee eller matolja (jag hade ghee)
1 st finhackad gulök
1.5 dl valnötter
1 dl granatäppelsirap
2 msk mörksirap
1 msk tomatpuré (valfrit)
7.5 dl hett vatten
Salt efter smak
Börja med att skölj riset noggrant tills vattnet är klart. Låt stå i blött i ca 10 min om du använder långkornigt ris så kan du ha det i blött i 1 timme.
Hetta upp kastrullen och tillsätt ghee eller matolja. Fräs löken tills det har fått färg.
Sila av riset och valnötterna. Tillsätt valnötterna i kastrullen och stek det en liten kort stund
Tillsätt sedan granatäppelsirap,mörksirap och tomatpurén. Rör om tills tomatpurén är löst.
Vänd ner riset och rör om så att all ris blir täckt utav granatäppelsirapen. Häll ner hett vatten det ska täcka riset. Låt det koka på medelvärme tills all vatten är borta.
Sänk värmen till låg och ha lock över i ca 30 min.