En otrolig saffransgran! Det är min bästa lussekattsdeg med mandelmassa och lingon i fyllningen. Jag brukar göra dubbel sats av degen, perfekt för två granar och ca 40 lussekatter. Sist blev det katter av hälften, 1 gran och två flätor. Omväxling förnöjer!
Dec. 5, 2023
50 g jäst för söta degar
150 g smör
1.5 g saffran
2 dl strösocker
5 dl mjölk
250 g kvarg
0.5 tsk salt
1 st ägg
16 dl vetemjöl
200 g rumsvarmt smör
250 g mandelmassa
1 dl socker
2 dl frysta lingon
1 dl hackad sötmandel
Ägg till pensling
Smält smöret i en kastrull
Tillsätt mjölk, saffran och halva Lindahls kvarg 500g (antingen naturell eller med vanilj) och värm till högst 37 grader.
Smula jästen i en degbunke och häll degspadet över. Rör om tills jästen löser sig.
Tillsätt socker, salt, ägg och det mesta av mjölet under omrörning.
Arbeta degen tills den blir blank, smidig och släpper från bunkens kant. Tillsätt mera mjöl om så behövs.
Täck över och låt jäsa i 30 minuter.
Riv mandelmassan och blanda med smöret och sockret till en smet.
Dela degen på 4. Kavla ut en triangel på bakplåtspapper, bre över hälften av mandelmassasmeten, strö över hälften av lingonen.
Kavla ut ytterligare en triangel och lägg ovanpå den första. Skär ut 1-2 cm breda ”grenar” från toppen och hela vägen ner på båda sidor, men lämna mitten orörd så du får en stam som håller ihop. Tvinna sedan grenarna ett par varv. Gör samma sak med den andra granen.
Låt jäsa övertäckt i ytterligare 20-30 minuter och sätt ugnen på 200 grader.
Pensla granarna med uppvispade ägg och strö över hackad mandel.
Grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter.
Låt svalna under bakduk och njut sedan av denna saftiga gran!