Över 60 minuter

Saffransgran med mandelmassa och lingon

En otrolig saffransgran! Det är min bästa lussekattsdeg med mandelmassa och lingon i fyllningen. Jag brukar göra dubbel sats av degen, perfekt för två granar och ca 40 lussekatter. Sist blev det katter av hälften, 1 gran och två flätor. Omväxling förnöjer!

Märta Martin-Åkesson

Dec. 5, 2023

Ingredienser

50 g jäst för söta degar

150 g smör

1.5 g saffran

2 dl strösocker

5 dl mjölk

250 g kvarg

0.5 tsk salt

1 st ägg

16 dl vetemjöl

Fyllning

200 g rumsvarmt smör

250 g mandelmassa

1 dl socker

2 dl frysta lingon

1 dl hackad sötmandel

Ägg till pensling

Gör så här

Smält smöret i en kastrull

Tillsätt mjölk, saffran och halva Lindahls kvarg 500g (antingen naturell eller med vanilj) och värm till högst 37 grader.

Smula jästen i en degbunke och häll degspadet över. Rör om tills jästen löser sig.

Tillsätt socker, salt, ägg och det mesta av mjölet under omrörning.

Arbeta degen tills den blir blank, smidig och släpper från bunkens kant. Tillsätt mera mjöl om så behövs.

Täck över och låt jäsa i 30 minuter.

Riv mandelmassan och blanda med smöret och sockret till en smet.

Dela degen på 4. Kavla ut en triangel på bakplåtspapper, bre över hälften av mandelmassasmeten, strö över hälften av lingonen.

Kavla ut ytterligare en triangel och lägg ovanpå den första. Skär ut 1-2 cm breda ”grenar” från toppen och hela vägen ner på båda sidor, men lämna mitten orörd så du får en stam som håller ihop. Tvinna sedan grenarna ett par varv. Gör samma sak med den andra granen.

Låt jäsa övertäckt i ytterligare 20-30 minuter och sätt ugnen på 200 grader.

Pensla granarna med uppvispade ägg och strö över hackad mandel.

Grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter.

Låt svalna under bakduk och njut sedan av denna saftiga gran!

Taggar

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.