Min mor Linnea älskade kalvdans. Här är hennes recept (som även min mormor gjorde efter) 🥰 Kalvdans är en härlig, traditionell efterrätt med långa anor, som tyvärr håller på att försvinna. Det är en efterrätt gjord av råmjölk (den första mjölken, då kon har kalvat). Råmjölken kryddas och kokas tillsammans med strösocker och salt, i vattenbad i ugnen tills den stelnar till en krämig konsistens. En vanlig kryddning är kanel eller kardemumma. Det är svårt att få tag på råmjölk, eftersom mjölkgårdarna inte får sälja den opastöriserade mjölken i större omfattning, utan enbart till privatpersoner. Det är definitivt värt besväret att försöka få tag på lite råmjölk för att testa det här receptet! 2 st påsar torrmjölkspulver (200 gram pulver = två liter färdig mjölk).
Dec. 4, 2023
4 st stora ägg
1 l sötmjölk/råmjölk
2 påsar torrmjölkspulver
1 msk strösocker
1 krm salt
0.5 tsk kanel (el. efter smak)
0.5 tsk kardemumma (el. efter smak)
Sätt ugnen på 200 grader.
Smörj kalvdansformen noga (min mor tog en avlång bakform - blir enkelt då att skiva kalvdansen)
Vispa upp äggen i en skål. Tillsätt strösocker och salt. Vispa hårt!
Sötmjölk/råmjölk och torrmjölk vispas i en skål för sig. Blanda sedan ihop det med äggblandningen.
Blanda i kanel och kardemumma och häll upp smeten i en ugnsfast form.
Gräddas i vattenbad (häll vatten i en långpanna) i ugnen (ca 30-40 minuter) eller tills den blir gyllenbrun uppepå.
Servera kalvdansen ljummen med till exempel bär eller sylt med vispad grädde 😋