Kalvdans

Min mor Linnea älskade kalvdans. Här är hennes recept (som även min mormor gjorde efter) 🥰 Kalvdans är en härlig, traditionell efterrätt med långa anor, som tyvärr håller på att försvinna. Det är en efterrätt gjord av råmjölk (den första mjölken, då kon har kalvat). Råmjölken kryddas och kokas tillsammans med strösocker och salt, i vattenbad i ugnen tills den stelnar till en krämig konsistens. En vanlig kryddning är kanel eller kardemumma. Det är svårt att få tag på råmjölk, eftersom mjölkgårdarna inte får sälja den opastöriserade mjölken i större omfattning, utan enbart till privatpersoner. Det är definitivt värt besväret att försöka få tag på lite råmjölk för att testa det här receptet! 2 st påsar torrmjölkspulver (200 gram pulver = två liter färdig mjölk).

Helén ”Nenne” Mattsson

Dec. 4, 2023

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.