Barbari är ett persisk bröd med en naturell smak och passar därför till många tillfällen och rätter så som till en god soppa/gryta. På bilden servades det med grekisk yoghurt toppad med honung, valnötter, pekannötter och så färsk timjan😋
Dec. 31, 2023
5 dl vatten ( fingervarmt ca 37 grader )
1 st påse torrjäst eller 50 g färsk jäst
10 dl vetemjöl
2 dl rågmjöl
1 msk salt
1 msk raps olja
Pensling över brödet
1 dl vatten
1 msk vetemjöl
1 tsk salt/socker
1 tsk rapsolja
Topping
2 dl mannagryn
1 msk sesamfrön
1 msk nigellafrön
Lös jästen i vattnet vänta ca 5-10min innan du vänder ner vetemjöl, rågmjöl,salt och olja. Knåda i bakmaskin i ca 8 min eller knåda för hand i ca 10-15 min. Degen ska lossna ifrån alla kanter i bunken då är det färdigt knådad och den ska inte vara kompakt.
Låt jäsa i ca 1 h. Efter jäsning dela upp degen i två bitar och ha lite olja på och låt jäsa ytterligare 2 timmar.
Nu är det dags att göra blandningen som ska penslas över brödet innan gräddning. Koka upp vatten, mjöl, salt, socker och olja, under omrörning. Flytta från värmen och låt kallna.
Sätt ugnen på 250 grader. Lägg bakplåtspapper på en bakplåt och strö mannagryn. Lägg en av bröd bitarna och tryck ut degen så du får en oval formad bröd med hjälp utav händerna. Dra långa sträck med fingrarna, pensla blandningen du kikade upp innan och strö över fröna.
Grädda i ugnen i ca 15 minuter tills det har fått en fin gyllne färg.