Kurdiska kroppkakor? Dessa är gigantiska bulgur bollar fyllda med smakrik köttfärs,mandlar och persilja vanligtvis har man även russin i om man gillar det. En pillig maträtt som är lite tidskrävande men det är så otroligt gott! Dessa fick kokas i en mustig tomatsås med mangoldblad😋✨
Nov. 29, 2023
900 g köttfärs
1 st stor hackad gul lök
1 dl skalade mandlar
0.5 dl persilja
2 msk curry
2 msk spiskummin
1 tsk mald chili
1 tsk gurkmeja
1 krm kanel
1 msk olja till stekning
Salt och peppra efter smak
9 dl fin malen bulgur
2 dl fin malen mannagryn
6 dl kall vatten ( mer vid behov )
1 msk spiskummin
Salt efter smak
Börja med fyllningen genom att fräsa löken mjukt, tillsätt köttfärsen och genomstek det. Vänd ner kryddorna och stek ytterligare. När köttfärsen är färdigt stek har du ner mandlarna och persiljan. Flytta från värmen och låt svalna riktigt.
Blanda det finmalda bulguren med mannagrynen. Häll ca 6 dl vatten över blandingen helst lite i taget. Man ska kunna knåda degen fast fortfarande smulig tillsätt lite mer vatten om det är för torrt.
Ha plast över degen. Låt stå i ca 1 h.
Efter 1 timma är det dags att mala ner blandningen, det kan göras i en matbredare. Gör det i två omgångar för bästa resultat.
När du är färdig nu med matbredaren knåda degen med handen samtidigt som du gör bollar utav de i önskad storlek. Plasta över.
Börja med grytan, fräs tomatpurén en stund utan att den får färg.Vänd ner mangold bladen och fräs en stund. Tillsätt vatten och låt koka under medelvärme.
Nu är det dags att fylla bulgur degen. Platta till degen ha i färs fyllingen och stäng in.Försök att pressa lite hårt för att få ut så mycket luft som möjligt. Ha en skål med vatten eller olja bredvid och doppa händerna då och då det gör så att det blir mindre sprickor.
Sista momenten ha ner bollarna i grytan försiktigt. Rör om försiktigt men inte för ofta. Koka i ca 30-60 min efter halva tiden tillsätter du kikärtorna.
Servera det gärna med mastaw (yoghurt dryck)