Detta har blivit ett stående inslag i decembermörkret. Saftigt, mjukt, smakrikt. 1,5 sats är perfekt för mina 2 brödformar. Men det går också bra att göra 1 sats i tex en springform.
Original recept från www.foodfolder.se
Nov. 26, 2023
100 g rågsurdeg
175 g fint rågmjöl
180 g vatten ljummet
175 g fint rågmjöl
400 g manitoba cream
5 dl stout eller porteröl
200 g manitoba cream
3 g mald pomerans
2 g mald torkad ingefära
1 g mald kryddnejlika
100 g russin
1 dl vatten
1 dl mörk sirap
20 g salt
Kväll: Blanda surdeg med rågmjölet och vattnet i en bunke. Täck över och låt stå över natten.
Morgon: häll i allt utom kryddor och russin. Kör i degblandare ca 8minuter på låg hastighet. Häll i russin och kryddor. Kör i ytterligare 2 min.
Låt jäsa under duk till dubbel storlek. Ca 3-5 h beroende på rummets temperatur.
Sätt ugnen på 275 grader.
Degen blir väldigt lös. Använd gärna en brödform. En baksten att baka på är också bra för att få en hög, jämn temperatur i ugnen. Smörj och mjöla formkanten eller brödformen. Häll degen i formen och sätt in i ugnen. Sänk genast till 250 grader. Lägg gärna ett par isbitar på en plåt i nedre delen av ugnen när du sätter in brödet.
Baka 15 minuter. Öppna luckan kort och sänk temperaturen till 200 grader.
Grädda tills brödet når en innertemperatur på 98 grader. Låt vila så länge du kan motstå brödet, gärna två till tre timmar, innan du skär upp det.