Kalkonen på Thanksgiving

Här är receptet på en riktigt god kalkon till thanksgiving!

Carl Henrik Svenson

Nov. 23, 2023

Ingredienser

8 kg kalkon

Kryddsmör

250 g smör

1 kruka rosmarin

1 kruka timjan

1 kruka salvia

1 - 2 st vitlöksklyftor

Fyllning

1 st påse torkade aprikoser

3 st röda äpplen

2 st rödlök

1 st hel vitlök

300 g nötfärs, lamm eller valfri

1 apelsin

1 pkt tärnat bacon

2 st morötter

2 st tomater

1 st hönsbuljongtärning

Gör så här

Kryddsmör: Ta fram smöret så det blir lite rumstempererat och går att hantera. Finhacka under tiden en halv kruka av timjan, rosmarin och salvia. Blanda i detta i en bunke med smöret och tillsätt lite havssalt samt pressa i en till två vitlöksklyftor. Använd händerna så hela smöret får del av kryddorna.

Använd försiktigt dina händer till att luckra upp skinnet på kalkonen. Ta bitar av kryddsmöret och för in innanför kalkonens skinn.

Hacka rödlök, hacka och skala äpplen, ta i resterande kryddor, 6-7 vitlöksklyftor samt aprikosen. Se till att ha tagit fram köttfärsen. Bryn i het panna tillsammans med köttfärsen och 1 pkt tärnat bacon. Lägg i en form, låt svalna något och strö sedan över panko eller brödet.

Se till att hals och ev annat är urplockat ur kalkonens inre. Fyll därefter kalkonen med fyllningen, så mycket som får plats. Stoppa in en halv citron eller apelsin i gumpen och knyt sedan ihop benen med grillsnöre.

Ta en ugnsplåt och fyll med ett par deciliter vatten. Dela tomaterna och morötterna i ett par klyftor. Lägg i en tärning hönsbuljong och lite överbliven lök. Ställ den längst ner i ugnen. Detta håller uppe luftfuktigheten men utgör också grunden för såsen när kalkonen är klar.

Sätt in den i ugnen på 150 grader. Den ska vara inne en halvtimme per kilo lite drygt. I slutet kan du dra upp grill så att det får en krispig och gyllenbrun yta. Någon gång i timmen är det bra att ösa kalkonen så att den blir riktigt gyllenbrun och fin. Detta blir så gott!

Taggar

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.