Saftig och god, jag kör med rårörda lingon istället för lingonsylt och lite extra ingefära i kryddmixen.
Original recept från brinkenbakar.se
Dec. 12, 2023
150 g smör
3 st ägg
270 g socker (3 dl)
250 g mjöl (4 dl)
1 msk kanel
2 msk mald ingefära
1 tsk mald nejlika
1 tsk bikarbonat
150 g fet filmjölk eller gräddfil (1,5 dl)
180 g rårörda lingon (1,5 dl)
Smörj en form som rymmer ca 2 liter. (eller två på ca 1 liter)
Sätt ugnen på 175 grader varmluft, (200 grader vanlig ugn).
Smält smöret och ställ det åt sidan.
Blanda samman mjöl, kanel, ingefära, kryddnejlika och bikarbonat i en bunke och ställ åt sidan.
Vispa ägg och socker riktigt vitt och poröst, minst 3-4 minuter.
Rör ner de torra ingredienserna i ägg och socker. Blanda sedan fil, lingon och smör och vänd ner det i smeten.
Häll smeten i en smord form. Grädda i ca 40-45 minuter.