Heeelt fantastisk gryta som fĂ„r stĂ„ och puttra 1 timme, gĂ€rna 2! Perfekt om du har semester o vill pyssla med annat under tiden. âïž Ett bra knep för att fĂ„ en rund mjuk konsistens Ă€r mandelmjölet, men det gĂ„r lika bra med cashewsmör som alternativ. Supergott!! đ
Nov. 18, 2023
1.5 pkt fast tofu
4 portioner ris
1 knippe fÀrsk koriander
1 nypa salt
1 nypa gurkmeja
1 nypa vitlökspulver
1 nypa spiskummin
Rapsolja
1 st stor bit ingefÀra
6 st vitlöksklyftor
3 msk smör
3 st gullökar
1 msk spiskumminfrön
1 tsk senapsfrön
1 tsk korianderfrön
1 tsk paprikapulver
4 st kardemummakapslar
1 st kanelstÄng
2 msk tomatpuré
0.5 dl mandelmjöl
2.5 msk kokossocker
1 tsk sambal oelek
400 ml cocktailtomater pÄ burk
2 - 3 dl vatten
4 dl matlagningsgrÀdde
1 - 2 tsk salt
Grönsallad med melon
Vitlöksbröd
Raita (se tidigare recept)
Pressa ur vÀtskan ur tofun.
Riv vitlök och ingefÀra och finhacka löken.
Ta de torra kryddorna och rosta i torr panna 2-3 min tills de âpopparâ.
Mortla alla kryddor till ett fint pulver.
Ta en stor gryta rikligt med olja pÄ medelhög vÀrme och hÀll i löken och bryn i 15 minuter tills löken fÄr fÀrg utan att brÀnnas.
TillsÀtt alla kryddorna, vitlök och ingefÀra och stek ytterligare 10min. Rör om dÄ och dÄ.
Rör ner tomatpurén, mandelmjöl, sambal oelek, kokossocker och stek ytterligare nÄgra minuter.
HÀll i tomaterna och vatten och lÄt sjuda i 1,5-2 tim tills du har en tjock fin sÄs.
SÀtt pÄ riset.
SkÀr tofun i större kuber.
Ta en stor stekpanna och hÀll i olja tillsammans med kryddorna pÄ hög vÀrme och stek tofun pÄ tvÄ sidor sÄ de fÄr fin fÀrg.
HÀll i grÀdde i sÄsen, koka upp och hÀll ner tofubitarna. SÀnk vÀrmen och lÄt sjuda ytterligare 10min. Smaka av med salt.
Servera med ris, melonsallad, raita och naanbröd.