En god och uppskattad förrätt när man har färska rödbetor. En sommarförrätt helt enkelt!
Aug. 17, 2023
10 st färska rödbetor inkl blasten
75 g smör
2 msk japansk soya
2 msk balsamvinäger
Salt
Vitpeppar
Svartpeppar
Skär av blasten på rödbetorna och koka betorna i lättsaltat vatten ca 20 min. Prova med sticka. Häll av vattnet och spola kallt vatten samtidigt som du med händerna skalar av rödbetorna. Dela rödbetorna om dom är stora eller skär i klyftor om riktigt stora.
Stek rödbetorna i mycket smör, ca 50 gram. Häll på balsamvinäger och japansk soya. Krydda med salt och nymald vitpeppar.
Skär bort skaften på blasten och stek den gröna blasten i smör ca 25 g. Häll på 0,5 dl vatten och låt det sjuda en stund ca 10 min. Smaka av med salt och svartpeppar.
Lägg blasten i en ring på tallriken och lägg sedan de smörslungade rödbetorna i mitten. Häll över vätskan och servera genast.