Olivolja
Flingsalt
Nymalen svartpeppar
Rödbetsgroddar, ärtskott eller krasse
Parmesanost, riven
Ev. solroskärnor, rostade
200 skalade sojabönor (edamame)
0.5 dl solroskärnor
1 vitlöksklyfta, finhackad
5 msk kallpressad rapsolja
1 dl riven parmesanost, 22 mån
Salt
Nymalen svartpeppar
Surdegsbaguette eller levainbröd
Rosta solroskärnorna i en torr panna på medelhög värme tills de är gyllene och poppar lite härligt i pannan. Låt svalna.
Pulsa solroskärnorna hastigt och lite grovt i en mixer. Tillsätt sedan sojabönor, vitlök och rapsolja. Mixa till en grov pesto.
Den sista matskeden kallpressad rapsolja vänds ner i slutet tillsammans med riven parmesan. Vänd runt allt med en sked för att inte mixa ner peston allt för mycket, så att den blir för ”fin”. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Ställ svalt.
Skär surdegsbrödet i önskade stora bitar och lägg peston på. Ringla lite olivolja över och dekorera med lite flingsalt, nymalen svartpeppar, riven parmesan och rödbetsgroddar. Variera och dekorera med ärtskott eller krasse om du föredrar det. Lägg gärna på lite rostade solroskärnor också.