THANKSGIVING KALKON

Vad är du tacksam över? Jag är tacksam för min man och mina barn. Jag är tacksam för min mamma och mina syskon med familjer. Jag är tacksam för mina svärföräldrar och mina svägerskor. Jag är tacksam över mina vänner. Jag är tacksam över att ha ett jobb att gå till och fina kollegor att arbeta med. Jag är tacksam över att ha ett tak över huvudet, en varm säng att sova i och mat på bordet. Jag är tacksam över att jag har så otroligt mycket att vara tacksam för ❤️

Original recept från www.instagram.com

Nadia Rangsjö

Nov. 13, 2023

Ingredienser

4 kg kalkon

1 st äpple

1 st gul lök

3 st kvistar rosmarin

3 st kvistar salvia

1 st citron

Salt

Peppar

200 g smör

1 msk kinesisk soja

1 msk flytande honung

4 st vitlöksklyftor

1 msk hackad salvia

1 msk hackad rosmarin

0.5 msk torkad mejram

0.5 tsk svartpeppar

1 tsk salt

Zest av en citron

Gör så här

Tina kalkonen i kylskåpet i ca 2-3 dygn.

Tvätta kalkonen när den är färdig tinad och ta ut innanmätet. Torka av kalkonen med hushållspapper och låt stå i rumstemperatur. Smält smöret, riv citronskalet och pressa vitlöken. Lägg i samtliga ingredienser till örtsmöret i det smälta smöret. Låt smöret svalna så att det stelnat något och fått en fast konsistens.

Massera in örtsmöret under skinnet på kalkonen. Var försiktig så att du inte spräcker skinnet. Massera även smöret över hela kalkonen. Om du får smör över, spara detta till nästa dag. Täck kalkonen med plastfolie och låt stå över natten.

Sätt ugnen på 235 grader. Ta ut kalkonen och låt den vila i rumstemperatur. Tärna äpplena, skiva citronen och dela löken i två delar. Samla örtkvistarna i en bunt och knyt ugnstråd runt. Salta och peppra inuti och runt kalkonen. Fyll den med äpple, citron, lök och örter. Knyt samman benen.

Sätt termometern inne närmast benet och på den tjockaste delen av kalkonen, som låret eller bröstet. Sätt in kalkonen på nedersta delen av ugnen och sänk ugnstemperaturen till 175 grader. Låt stå i ugnen tills den nått 75 grader. Ös smält smör över kalkonen under tiden den står i ugnen. Smält och använd smöret från gårdagen eller ta från skyn i ugnsformen. När kalkonen når 75 grader, tar du ut den och låter den vila i 20 min. Servera med sås som du gjort av skyn, potatis, kokta grönsaker och en sallad. NJUT!

Taggar

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.