Får man smygstart lite med julstöket nu? 😅🎄 Lite saffransbröd är väl ändå hyfsat oskyldigt tänker jag! En saffransbutterkaka kan ju inte bli fel eller!? Saffran, mandelmassa, vanilj & massa SMÖR 🧈 Följ mig på instagram för mer recept & inspiration 🎄🙂
Nov. 12, 2023
25 g jäst
2 dl mjölk
0.5 g saffran
0.5 tsk salt
0.5 dl socker
1 st ägg
8 dl vetemjöl special
100 g rumsvarmt smör
1 st äggula
1 msk strösocker
1.5 tsk maizena
1 dl mjölk
0.5 st vaniljstång
3 tsk smör
150 g mandelmassa
75 g rumsvarmt smör
0.5 dl strösocker
0.25 tsk vaniljpulver
Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken tillsammans med saffranet till 37 grader och häll ner i bunken och rör tills jästen löst sig.
Tillsätt salt, socker, ägg, vetemjöl och smöret. Arbeta degen 10min i maskin eller 20min för hand till du har en smidig deg.
Jäs övertäckt i ca 45 min.
Vaniljkrämen.
Vispa samman alla ingredienser till vaniljkrämen förutom smöret i en tjockbottnad kastrull.
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur vaniljkornen och tillsätt med stjälkarna.
Värm på medelvärme & vispa hela tiden.
Låt krämen sjuda tills den tjocknar.
Ta av från värmen lyft ut vaniljstången och rör ner smöret & ställ i kylen.
Fyllning.
Riv mandelmassan och blanda med smör, socker & vanilj.
Bakning.
Tippa upp degen på en lätt mjölad bänk.
Kavla ut den till en rektangulär kaka, ca 30 x 40cm.
Bred på fyllningen & rulla ihop degen från långsidan.
Skär rullen i ca 4 cm breda bitar. Ställ dem glest i en smord springform.
Låt kakan nu jäsa övertäckt till dubbel storlek.
Sätt ugnen på 200 grader
Pensla bullarna med ett uppvispat ägg.
Gör en fördjupning mitt i varje bulle och fyll med vaniljkräm och strö över pärlsocker.
Baka kakan i ugnen i ca 30min.
Servera & njut 🎄🥂