Mitt första minne av Penne Alla Vodka är 23 år gammalt och jag sitter i soffan och tittar på familjen Soprano som slår sig ner vid matbordet och mamman, Carmela, serverade dem alla; Penne alla vodka! Kort därefter köpte min bror "the soprano cook book" och varje gång jag var på besök hos honom i Stockholm tillagade han Penne alla vodka. Denna tradition lever kvar en idag, så jag vet vad han kommer bjuda på när jag besöker honom nästa månad 😉 För mig är receptet nedan det enda tänkbara sättet att laga pasta alla vodka på ❤️ Tips: vegetarian? Skippa Prosciutto. Ps: Har du inte sett Sopranos?! Då är det dags!
Original recept från www.instagram.com
Nov. 12, 2023
300 g pasta penne
3 msk smör
2 st stora vitlöksklyftor eller fyra små
70 - 100 g prosciutto
1 burk hela tomater
0.5 tsk paprikapulver
1.25 dl grädde
0.75 dl vodka
Salt
1.25 dl riven parmesan
Smält smör i en gjutjärnsgryta. Krossa vitlöken och släng i. Stek tills den fått lite färg.
Skiva prosciutto i tunna skivor och stek med vitlöken.
Dela tomaterna i mindre bitar och häll i med spad och allt.
Strö över paprikapulver och koka upp.
Häll i grädden under omrörning.
Låt puttra i en minut och häll därefter i vodkan.
Koka i 20 min tills såsen reducerat till två tredjedelar (detta för att avlägsna alkoholen).
Koka pastan enligt anvisningarna så att pastan är al dente.
Häll av hälften av vattnet i en behållare, häll ut resten.
Blanda ner pastan i tomatsåsen, späd ut med pastavatten om den är för torr och du vill ha den krämigare.
Avsluta med att röra i parmesanen.
Servera direkt och NJUT av världens bästa pastarätt!