Detta är en gryta som jag åt mycket av som barn. I vissa delar av Tunisien kallas denna rätt för "höstgryta" så vad passar bättre än att äta den till hösten? Enkel att göra och fylld med smaker, gör att man vill äta denna gryta gång på gång. Tillbehören höjer bara smakerna ytterligare. Servera gärna med naanbröd.
Original recept från www.instagram.com
Nov. 12, 2023
3 st matskedar olivolja
1 st gul lök
3 st stora morötter
6 st vitlöksklyftor, grovhackad
1 msk färsk timjan
1 tsk salt
0.5 tsk peppar
1 tsk kummin
1 tsk koriander
1 tsk rökt paprika
1 tsk gurkmeja
1 tsk fänkålsfrön
2 msk tomatpuré
2 st medelstora tomater
1 dl vitt vin
4 dl vatten
1 st grönsaksbuljong
2 st förpackningar kikärtor
1 st bunt grönkål
Turkisk yoghurt
Harissa
Fin hacka löken och vitlöken. Tärna morötter och tomater. Skär bort själken på grönkålen och skär ner bladen i mindre bitar.
Värm oljan i en stor gryta.
Tillsätt löken och stek 2-3 minuter tills den är mjuk. Sänk till medelvärde, tillsätt morötter och vitlök, timjan och salt och peppar och stek 6-7 minuter, rör om ofta.
Tillsätt kummin, koriander, rökt paprika, gurkmeja, fänkålsfrön och tomatpuré och stek i cirka 2 minuter.
Tillsätt tomater och vin. Koka upp tills vätskan minskat med hälften, cirka 5 minuter.
Tillsätt vatten och buljong eller fond och koka upp.
Häll av spadet från kikärtorna och skölj i ett durkslag.
Tillsätt kikärter, grönkål och låt sjuda på låg värme 10-15 minuter.
Smaka efter salt, justera och tillsätt mer om det behövs.
Späd ut harissa i lite olivolja och ringla över och ringla turkisk yoghurt över. Servera gott bröd till ❤️