Det här är världens godaste vitlöksbröd- utan tvekan! Ett måste till borstj, men passar perfekt även till fisksoppa, grillat, på ett buffébord, ja.. till allt egentligen ❤️
Original recept från www.instagram.com
Nov. 12, 2023
0.5 pkt färsk jäst
1 msk socker
300 ml mjölk
50 g smör
2 st ägg + 1 ägg till pensling
600 g vetemjöl (gärna special)
3 tsk finkornigt salt
3 st stora vitlöksklyftor, pressade
3 msk hackad persilja (jag använder fryst)
0.5 msk saltflingor
0.5 dl neutral olja
Smula ner jästen i en bunke, tillsätt socker.
Värm mjölken till 37 grader, lägg i smöret i små bitar och låt det smälta delvis. Häll mjölken över jästen. Blanda.
Tillsätt ägg, salt och vetemjöl. Knåda minst 5 minuter. Degen ska vara lite lite klibbig men smidig, inte alls kompakt. Tillsätt mer mjöl om degen är för lös/klibbig. Jäs under lock ca 1,5-2 timmar.
Dela degen i små bitar á ca 45 gram. Forma till bollar och lägg ut på en plåt med bakplåtspapper. De ska ligga tätt intill varandra. Jäs 20 minuter under en kökshandduk.
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda alla ingredienser till vitlöksdressingen.
Pensla bröden med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i 15-17 minuter tills de har fått fin färg.
Pensla med vitlöksdressingen direkt när du har tagit bröden ur ugnen. Man kan liksom inte ha för mycket av den, gör gärna mer dressing och gå loss ordentligt! Låt svalna under en kökshandduk ❤️