VAB idag med lilla tjejen, dĂ„ gick vi loss pĂ„ en grekisk semesterklassiker till middag. Det Ă€r nĂ„gra moment. Men vĂ€l vĂ€rt detđ€©đđŹđ·
Original recept frÄn www.instagram.com
Nov. 8, 2023
2 st auberginer
1.5 tsk salt
75 g smör
1 dl vetemjöl
1 l mjölk
100 g riven gruyĂšre eller parmesanost
3 st Àggulor
1 tsk salt
2 krm riven muskotnöt
1 kg fast potatis
Rapsolja (till stekning)
Olivolja (till stekning)
0.5 tsk salt
0.5 tsk torkad oregano
0.5 tsk torkad rosmarin
0.5 tsk torkad timjan
2 st gula lökar
4 st vitlöksklyftor
1 msk rapsolja
800 g lammfÀrs, blandfÀrs eller vegofÀrs
2 msk tomatpuré
5 st mortlade kryddpepparkorn
0.5 tsk malen kanel
1 st lagerblad
1 dl rött vin
400 g krossade tomater
1 st buljongtÀrning
2 msk hackad persilja
Svartpeppar
SkĂ€r auberginen lĂ€ngsmed i ca 1 cm tjocka skivor. Strö över salt och blanda och lĂ€gg i ett durkslag 30â40 minuter.
SmÀlt smöret i en kastrull och vispa ner mjölet. TillsÀtt mjölken, lite i taget, och vispa till en slÀt sÄs. LÄt koka upp och ta frÄn vÀrmen. Rör ner ost och Àggulor. Krydda med salt och muskot.
Skala och skiva potatisen i ca 1 cm tjocka skivor och stek dem gyllene i matolja och olivolja i omgĂ„ngar. LĂ€gg potatisen i en ugnsform ca 30âxâ40 cm (för 6 port) och krydda med salt, oregano, rosmarin och timjan.
Skölj av auberginen och torka torr. Stek skivorna gyllene pÄ bÄda sidor i matolja och olivolja i omgÄngar. LÀgg hÀlften av skivorna pÄ potatisen.
SÀtt ugnen pÄ 200°C.
Skala och hacka lök och vitlök. FrÀs i olja med fÀrsen tills det fÄr lite fÀrg.
TillsÀtt tomatpuré, kryddpeppar, kanel, lagerblad, vin, krossade tomater och buljongtÀrning. LÄt koka ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Rör ner persiljan och 2 dl av mornaysÄsen (för 6 port) i köttfÀrssÄsen. HÀll köttfÀrssÄsen i formen över grönsakerna.
Toppa med resten av aubergineskivorna. HĂ€ll resten av mornaysĂ„sen över. StĂ€ll in i mitten av ugnen 30â40 minuter tills det fĂ„r fin fĂ€rg. LĂ„t gĂ€rna stĂ„ ca 30 minuter före servering.