Taco med kikärtor på 5 olika sätt

Tacos där kikärtor ingår i alla fem komponeneter. Från bröd till majonnäs!

Original recept från www.koket.se av Robert Peterson

Robert Peterson

July 17, 2022

Ingredienser

Kikärtstortilla

2 dl vetemjöl

1 dl kikärtsmjöl

1 dl vatten

1 msk olivolja

1 tsk salt

Falafel

3 dl kikärtor

0.5 silverlök

2 vitlök

1 dl persilja

1 msk vetemjöl

1 tsk malen koriander

1 tsk malen spiskummin

1 msk citronsaft

1 tsk bikarbonat

1 msk olivolja

1 tsk salt

Matolja

Hummus

1 msk citronsaft

0.5 dl tahinipasta

0.7 färdigkokta kikärtor

1 vitlök

1 tsk malen spiskummin

1 msk olivolja

Salt

Majonnäs

1 dl kikärtsspad

1 msk dijonsenap

1 msk citronsaft

1 dl persilja

1 vitlök

1 tsk salt

2 dl neutral matolja

Stekta kikärtor

0.33 färdigkokta kikärtor

1 tsk malen koriander

1 tsk malen spiskummin

Salt

Tabbouleh

1 tomat

0.5 silverlök

1 dl persilja

1 msk citronsaft

1 tsk vitvinsvinäger

1 tsk salt

1 msk olivolja

Gör så här

Blanda kikärtsmjöl, vetemjöl och salt i en bunke. Häll i vattnet och oljan, och knåda ihop till en deg. Låt degen vila i minst 20 minuter på arbetsytan och täck den med bunken vänt upp och ner. Du kan också dra in den i plastfolie.

Grovhacka silverlök, vitlök och persiljan till falafeln. Lägg samtliga ingredienser till falafeln, utom matoljan, i en matberedare och mixa till en grov smet. Prova att klämma ihop smeten till en boll. Blanda i mer vetemjöl, om smeten är för lös, och smaka av och se om det behövs mer salt och citronsaft.

Lägg tahini, citronsaft, grovhackad vitlök och salt i en matberedare och mixa i några sekunder. Lägg sedan in övriga ingredienser till hummusen och mixa tills hummusen är slät. Smaka av med salt och citron.

Lägg i samtliga ingredienser till majonnäsen, utom oljan, i en plastcylinder eller ett glas, som en stavmixer får plats i. Mixa ingredienserna i ett par sekunder med en stavmixer. Häll sedan i oljan i en tunn stråle samtidigt som du fortsätter mixa. Ha i mer olja om du vill ha en fastare majonnäs.

Finhacka silverlök, tomat och persilja och blanda med övriga ingredienser till tabbouleh. Smaka av med citronsaft och salt.

Dela degen i 4 lika stora delar och kavla ut till stora, runda och tunna tortillabröd. Använd gärna mer kikärtsmjöl till kavlingen, så att degen inte fastnar på bordet eller kavlen. Stek tortillorna på båda sidorna, i en stekpanna på hög värme. Stapla tortillabröden på varandra och täck med en handduk.

Blanda kikärtor, salt och kryddor till de stekta kikärtorna och stek dem i olja på medelvärme tills de är frasiga.

Värm upp en stekpanna fylld med ca 1 cm olja. Forma en falafel i taget till en liten järp och lägg i oljan. Stek varje falafel gyllene runtom och låt rinna av på hushållspapper.

Lägg lite hummus i botten på varje tortilla och lägg sedan falafeln på hummusen. Ringla över lite majonnäs. Lägg tabbouleh på ena sidan om falafeln och de stekta kikärtorna på andra sidan. Garnera med några granatäpplekärnor.

Taggar

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.