Jag förväntar mig inte att ni läser åter igen ett recept på pesto, men en sak vill jag verkligen tipsa om, och det är att ni pressar i lite citronsaft i er pesto. En rätt som har mycket olja behöver någonting som lättar upp smakerna. Med lite citron blir pesto helt oemotståndlig. En annan sak, ha inte för mycket vitlök, en kvarts klyfta per portion. Rå vitlök är superfräscht om man använder bara lite av den, men går man över en gräns, blir det bara fränt och vasst.
July 8, 2022
1 kruka basilika
2 msk pinjenötter
0.5 st vitlöksklyfta
15 - 20 g ca 1 dl riven parmesan
0.25 - 0.5 st saften från en ca en halv citron
0.5 dl god olivolja
200 - 250 g spaghetti
Blanda alla ingredienser, utom oljan, i en liten mixer, med stamixer eller stöt ihop i en mortel. Lägg i oljan sist och blanda väl.
Koka klart pastan och spara en mugg med pastavatten. Blanda pastan med pesto, och använd pastavattnet ifall peston är för trög. Blanda i lite i taget tills konsistensen är så att peston lägger sig runt pastan.
Smaka eventuellt av med mer salt och citronsaft. Dra gärna på med roliga tillbehör som basilika, chili, rostade pinjenötter, skivad parmesan, körsbärstomater, parmaskinka...Det finns inga regler.