500 g lammkotletter, ca, eller lammstek i skivor
1 st röda lökar
6 st vitlöksklyftor
9 st potatis(ar), ca
1 msk olivolja
3 st tomater, mogna, eller 1 burk hela konserverade
0.5 st citron
0.25 kruka färsk rosmarin, ca 3 kvistar räcker
Salt
Svartpeppar, nymalen från kvarn
1. Blötlägg lergrytan i kallt vatten, 15 minuter.
2. Lägg köttet i grytan (och stick några bitar vitlök i köttet).
3. Skala rödlök och vitlök (i bitar). Skär rödlöken i båtar. Skala potatisen och skär i klyftor. Lägg alltsammans i grytan.
4. Droppa över olivoljan. Salta och peppra ganska rejält. Blanda alltsammans.
5. Skiva de färska tomaterna eller skär de konserverade i bitar och lägg dem i grytan. Tillsätt citron och rosmarinkvistar. Lägg på locket.
6. Sätt in lergrytan i kall ugn och ställ termostaten på 200 grader.
7. Låt stå i ugnen i 2 timmar, tills köttet är mycket mört och potatisen mjuk.
8. Ta av locket och låt puttra ytterligare en halvtimme.
9. Några särskilda tillbehör behövs inte, men man brukar servera med ett gott bröd att doppa i den fantastiskt goda skyn.