Svartvinbärsstek, ”falsk porter” eller söndagsstek, kärt barn har många namn.. 🥰 Gott är det i alla fall så spara detta recept❣️
Original recept från www.instagram.com
Nov. 6, 2023
1.5 kg benfritt kött (tex fransyska eller älgstek)
1 dl soja
1 dl svartvinbärssaft (oblandad)
6 dl vatten
1 st köttbuljong
1 msk brynt schalottenlöksfond @bongtouchoftastesverige
4 st schalottenlök
3 st vitlöksklyftor
5 st hela svartpeppar
5 st enbär
2 tsk timjan
7 dl av lagen
5 msk vetemjöl
2.5 dl mellangrädde
Potatis
Brysselkål
Skala och dela schalottenlök i två, skala vitlöken.
Koka ihop alla ingredienser till lagen i en större gryta, gärna gjutjärn.
Putsa köttet vid behov, lägg annars bara ner direkt i lagen - vätskan ska täcka ca 2/3 av köttet (om den inte gör det fyll på med både lite vatten, saft och soja)
Låt köttet koka under lock på medel till låg värme 1,5 timme. Vänd på köttet då och då.
Ta ut köttet och låt vila i folie i ca en timme.
Koka potatis och brysselkål (5-7 min) eller andra önskvärda grönsaker.
Sila av såsen och låt den koka upp igen i en kastrull.
Vispa grädde och vetemjöl i en skål och visa sedan ner i kastrullen och låt koka ihop. Smaka ev av med mer svartpeppar. Ja det är mycket sås men det går åt! 😅
Skiva köttet runt och servera med potatis, grönsaker och gärna en vinbärsgelé.