En riktigt härlig höstig måltid med säsongsvarorna potatis, rödbetor och lök. I detta recept är biffarna baserade på kidneybönor men det går också bra att använda tex. stora vita bönor.
Original recept från undertian.com av Hanna Olvenmark
Nov. 5, 2023
1 kg potatis
1 dl växtbaserad grädde tex. havregrädde
1 nypa salt
En klick margarin eller smör
Ev vitpeppar
3 dl kidneybönor, kokta
1 dl torkade kidneybönor som du själv blötlägger och kokar i förväg
500 g rödbetor
2 msk potatismjöl
0.5 tsk salt
1 krm svartpeppar
Olja att steka i
2 st gul lök
2 dl växtbaserad grädde tex. havregrädde
2 tsk soja, gärna japansk
Salt, peppar
Skala potatisen och skär i stora bitar. Koka i rikligt med saltat vatten tills de är mjuka.
Gör under tiden biffarna:
Skala och riv rödbetorna på den grövsta sidan av rivjärnet. Lägg i en skål och pressa ut vattnet (och häll av det). Mosa kidneybönorna och blanda i. Tillsätt maizena/potatismjöl och salta och peppra. Forma till ca 8 biffar. Hetta upp en stekpanna, lägg i olja och börja stek biffarna. Stek på medelvärme ca 3-4 minuter på varje sida.
Skala löken och skiva tunt. Stek på medelvärme tills de mjuknar (de ska inte brännas vid). Tillsätt grädde och soja, låt koka upp i ett par minuter. Smaka av med salt och peppar.
Gör potatismoset:
Mosa eller vispa potatisen till ett mos ihop med grädden. Smält smör/margarin och rör ned. Smaka av med salt och peppar och eventuellt mer grädde eller vatten för önskad konsistens.
Servera biffarna med såsen och moset!
Tips: mängden vätska i rödbetor kan variera och det kan vara olika svårt att krama ur vätskan. Om smeten till biffarna blir för "blöt" kan du alltid ha i lite mer potatismjöl eller lite havregryn för att göra den torrare vilket gör dem lättare att forma och steka.