Ca 40 minuter

Rödbetsbiffar med potatismos och löksås

En riktigt härlig höstig måltid med säsongsvarorna potatis, rödbetor och lök. I detta recept är biffarna baserade på kidneybönor men det går också bra att använda tex. stora vita bönor.

Original recept från undertian.com av Hanna Olvenmark

Moa Nyström

Nov. 5, 2023

Ingredienser

1 kg potatis

1 dl växtbaserad grädde tex. havregrädde

1 nypa salt

En klick margarin eller smör

Ev vitpeppar

3 dl kidneybönor, kokta

1 dl torkade kidneybönor som du själv blötlägger och kokar i förväg

500 g rödbetor

2 msk potatismjöl

0.5 tsk salt

1 krm svartpeppar

Olja att steka i

2 st gul lök

2 dl växtbaserad grädde tex. havregrädde

2 tsk soja, gärna japansk

Salt, peppar

Gör så här

Skala potatisen och skär i stora bitar. Koka i rikligt med saltat vatten tills de är mjuka.

Gör under tiden biffarna:

Skala och riv rödbetorna på den grövsta sidan av rivjärnet. Lägg i en skål och pressa ut vattnet (och häll av det). Mosa kidneybönorna och blanda i. Tillsätt maizena/potatismjöl och salta och peppra. Forma till ca 8 biffar. Hetta upp en stekpanna, lägg i olja och börja stek biffarna. Stek på medelvärme ca 3-4 minuter på varje sida.

Skala löken och skiva tunt. Stek på medelvärme tills de mjuknar (de ska inte brännas vid). Tillsätt grädde och soja, låt koka upp i ett par minuter. Smaka av med salt och peppar.

Gör potatismoset:

Mosa eller vispa potatisen till ett mos ihop med grädden. Smält smör/margarin och rör ned. Smaka av med salt och peppar och eventuellt mer grädde eller vatten för önskad konsistens.

Servera biffarna med såsen och moset!

Tips: mängden vätska i rödbetor kan variera och det kan vara olika svårt att krama ur vätskan. Om smeten till biffarna blir för "blöt" kan du alltid ha i lite mer potatismjöl eller lite havregryn för att göra den torrare vilket gör dem lättare att forma och steka.

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.