Små friterade räkor (eller blomkål för veg, så gott!) som dränks i gochujangmajo och läggs tillsammans med grönsaker i baobröd. Recept från Gottigheter på Instagram (finns också i hennes kokbok med samma namn).
Nov. 5, 2023
200 - 300 g (tinade) räkor eller blomkål
3 dl mjöl (1 dl till räkorna och 2 dl till frityrsmet)
1 tsk bakpulver
1.5 dl vatten
1 st äggvita
0.5 tsk salt
Neutral olja till fritering
1.5 - 2 dl hellmanns majonnäs (eller egen)
3 - 4 msk gochujang
1.5 msk ljus sirap eller lönnsirap
En påse frysta bao buns som du köper i frysdisk i asiatisk- eller stoooor matbutik, typ ~3 per person?
Lite rödkål
1 st lime
En halv gurka
1 msk soja
3 st vårlökar
1.5 dl jordnötter
En kruka koriander och gräslök
Börja med att fritera räkorna/blomkålen. Häll upp 1 dl mjöl i en matlåda. Veva runt räkorna/blomkålen där i, så allt täcks av mjöl.
Vispa upp äggvita till fast skum. Vispa samman 2 dl mjöl, bakpulver, salt och vatten till klimpfri smet. Rör ner äggvitan i smeten och vänd runt räkorna/blomkålen här i.
Fritera i olja & låt rinna av på papper. Blanda ihop guchojang, majo & sirap (smaka av efter eget tycke!!). Veva ner friterade räkor/blomkål i detta! Finhacka gräslök och ös på. KLART!
Ångkoka baobrödet. Skär kålen fint och pressa lime över. Riv av sallad och koriander. Finhacka vårlök och grovhacka jordnötter. Skiva gurkan och på med en skvätt soja.
Fyll brödet med sötstarka räkorna/blomkålen och alla grönsaker. Sås behövs ej pga räkorna/blomkålen är dräääänkt i sås.