Ingredienser

Vaniljkaka

4 ägg

4 dl strösocker

4 dl vetemjöl

1 msk bakpulver

1 msk vaniljsocker

2 dl kokhett vatten

Glasyr

200 g smör

3 dl florsocker

1 msk vaniljsocker

3 äggulor

0.5 dl kokosflingor att garnera med

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck din långpanna med bakplåtspapper.

Börja med att göra kakan. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp i en bunke.

Sikta ner vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.

Tillsätt det varma vattnet och vänd försiktigt ihop till en jämn smet.

Häll upp smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter eller tills en sticka kommer ut torr från kakan. Låt kakan svalna helt och hållet innan du toppar med glasyr.

För att göra glasyren så smälter du smöret i en kastrull. Ha sedan ner florsocker och vaniljsocker. Blanda ihop och låt puttra på låg värme i en minut.

Ta bort kastrullen från värmen och ha ner en äggula i taget under konstant omrörning. Du kan med fördel vispa upp alla äggulor i en liten skål med en gaffel och sedan försiktigt hälla ner lite äggula i taget. Det är viktigt att du är snabb så att det inte blir klumpar av äggula i glasyren.

Låt glasyren svalna innan du häller den på kakan. När glasyren på kakan börjat stelna lite kan du garnera med kokosflingor.

Servera direkt och njut eller förvara i lufttät burk eller inplastad i kylskåpet.

Taggar

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.