Som en vit karleksmums utan kakao.
Original recept från mykitchenstories.se av Camilla Hamid
Oct. 25, 2023
4 ägg
4 dl strösocker
4 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 msk vaniljsocker
2 dl kokhett vatten
200 g smör
3 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
3 äggulor
0.5 dl kokosflingor att garnera med
Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck din långpanna med bakplåtspapper.
Börja med att göra kakan. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp i en bunke.
Sikta ner vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
Tillsätt det varma vattnet och vänd försiktigt ihop till en jämn smet.
Häll upp smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter eller tills en sticka kommer ut torr från kakan. Låt kakan svalna helt och hållet innan du toppar med glasyr.
För att göra glasyren så smälter du smöret i en kastrull. Ha sedan ner florsocker och vaniljsocker. Blanda ihop och låt puttra på låg värme i en minut.
Ta bort kastrullen från värmen och ha ner en äggula i taget under konstant omrörning. Du kan med fördel vispa upp alla äggulor i en liten skål med en gaffel och sedan försiktigt hälla ner lite äggula i taget. Det är viktigt att du är snabb så att det inte blir klumpar av äggula i glasyren.
Låt glasyren svalna innan du häller den på kakan. När glasyren på kakan börjat stelna lite kan du garnera med kokosflingor.
Servera direkt och njut eller förvara i lufttät burk eller inplastad i kylskåpet.