1 krm vaniljpulver
250 g vispgrädde (2,5 dl)
250 g mjölk 3% (2,5 dl)
120 g äggula (6 st)
110 g strösocker (1 dl + 1 msk)
1 msk kakao
180 g choklad (minst 70%)
1 nypa salt
100 g hackad choklad
Häll mjölken, grädden och vaniljpulvret i en kastrull/såtös. Värm på spisen och låt blandningen bli varm, men inte koka.
Blanda äggen och sockret i en bunke tills det blir fluffigt och lite ljusare i färgen.
Sikta ned kakaon i ägg- och sockerblandningen och vispa till en jämn smet.
Lägg gärna en blöt trasa under bunken så att den inte glider omkring. Vispa ned mjölk- och gräddblandningen i bunken med ägg- och sockerblandningen, men bara lite i taget, annars kan äggen koagulera. Efter ett tag kan du hälla i allt mer åt gången då äggen har värmts upp.
Skölj ur kastrullen för att säkerställa att det inte finns några mjölkrester som kan brännas. Häll över blandningen i kastrullen och skölj ur bunken för att säkerställa att det inte är några sockerkristaller kvar i den.
Sätt spisen på medelvärme och rör om i blandningen under uppvärmningen så att inget fastnar i botten. Blandningen ska nå en temperatur på ca 82-83℃, vilket märks genom att den tjocknar. Håll ändå koll på temperaturen med en termometer.
Under tiden som blandningen värms upp, bryt chokladen till mindre bitar och lägg i bunken. Placera en sil över bunken.
Ta av kastrullen från plattan när termometern visar 80℃. Kastrullen är fortfarande varm så temperaturen kommer ändå stiga ytterligare någon grad. Sila blandningen över chokladen och rör sedan om tills chokladen har smält och allt blivit en jämn smet. Ett bra knep är att röra om med små runda rörelser. Tillsätt saltet.
Sätt bunken på isbad (fyll en större bunke med vatten och is och placera bunken med blandningen i denna). På så sätt kyls blandningen ner. Låt stå i någon timme.
Följ bruksanvisningen för glassmaskinen och låt den arbeta ihop blandningen till glass. Häll i chokladknapparna/den hackade chokladen i slutet av glassmaskinens program.