1 kg potatis
1.5 l vatten
1.5 tsk salt
Skala eller borsta/skölj jämnstora potatisar. Stora potatisar kan delas på hälften för att få samma koktid som mindre.
Nypotatis: Koka upp vattnet med saltet (ca 1-2 tsk salt per liter vatten) och lägg i potatisarna. Låt koka upp och sjud sedan på medelvärme i ca 10-20 minuter. Stormkoka inte utan låt det bubbla lite lagom. Annars kan potatisen lätt koka sönder. Lägg på ett lock så att vattnet inte kokar bort.
Övrig potatis (vinterpotatis): Lägg potatisarna i en kastrull med kallt vatten och salt och koka upp. Koka i ca 20-25 minuter. Koktiden beror bl.a. på sort och storlek. Potatisen ska koka på kortast möjliga tid för då förlorar den minst i näringsvärde. Pröva med en sticka så att potatisen är genomkokt och känns mjuk.
Häll av vattnet och låt potatisen ånga av på den varma plattan någon minut, så blir den torr och aptitlig. Servera genast.