Gör degen på kvällen så kan du baka nygräddade frallor på morgonen. Om du inte vill kalljäsa frallorna så kan du jäsa degen i ca 40 min i bunken (på vanligt sätt). Baka ut bröden enligt punkt 2-3. Låt dem sedan jäsa ca 30 min på plåten. Grädda därefter!
Original recept från lindasbakskola.se
Oct. 25, 2023
50 g jäst
7 dl mjölk, fingervarm
2 tsk salt
0.5 dl rapsolja
16 st –17 dl vetemjöl
På kvällen: Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg. Kör den i en hushållsmaskin i i några minuter eller knåda den för hand.
Dela degen i ca 20 bitar, för hand eller med en sax eller kniv. Rulla varje bit i lite vetemjöl. De behöver inte formas utan låt formen variera och vara lite slarvig. De blir släta och fina när de jäser och gräddas.
Lägg frallorna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa övertäckta i kylen över natten.
På morgonen: Ta fram bröden ur kylen. Sätt ugnen på 250 grader. Grädda bröden mitt i ugnen i 12–15 min. Låt dem svalna på ett galler.