Vad fĂ„r man om man korsar en spröd grotta med en hĂ€rligt kladdig & seg chokladkola, som man dessutom toppar med lite flingsalt? Jo, det ska jag gladeligen tala om! Man fĂ„r en himmelsk god chokladkola-grotta dĂ€r söt möter salt i en fullkomligt galet god kombinationđ Dessa MĂ STE ni bara testa!!!
Original recept frÄn www.instagram.com
Oct. 25, 2023
200 g smör
4.5 dl mjöl
1 dl socker
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
100 g smör
1.5 dl socker
1.5 dl ljus sirap
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
SÀtt ugnen pÄ 200 grader & ta fram en plÄt & bakformar.
Blanda samman smör, mjöl, socker, bakpulver & vaniljsocker i en matberedare. Arbeta snabbt samman till en deg.
LÄt degen vila en liten stund i kylskÄpet.
Ta ut degen & vÀg den. Dela vikten med 24. Rulla varje bit till en boll & lÀgg i smÄ kakformen. (Jag anvÀnde en muffinsplÄt med 24 platser)
Tryck en grop i varje boll.
SÀtt in plÄten i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter.
Tryck ner gropen försiktigt en gÄng till. (den svÀller igen lite nÀr den Àr inne i ugnen)
LÄt svalna i muffinsplÄten.
SmÀllt smöret till kolan i en tjockbottnad kastrull.
HĂ€ll i socker, sirap, kakao & vaniljsockret.
Rör om & lÄt koka i max 2 minuter.
HÀll kolan i gropen. (Detta Àr vÀldigt kladdigt. SÄ hÀr rekommenderar jag att ni tar en knÀcktratt. GÄr verkligen hur smidigt som helst dÄ & ni slipper allt kladd)
Strö till sist över lite flingsalt & stÀll svalt sÄ att kolan stelnar.