Ca 45 minuter

Grillad svärd- och tonfisk med färska sommarprimörer

En lyxig och läcker sommarrätt med röd- och vit färsk fisk tillsammans med sommarsäsongens grödor.

Carl Henrik Svenson

Oct. 20, 2022

Ingredienser

400 g färsk svärdfisk

400 g färsk tonfisk

1 dl olivolja

1 kruka dill

1 st gul zucchini

4 - 5 st rödbetor

900 - 1200 g färskpotatis

1 knippe salladslök

1 kruka bladsallad

1 knippe gräslök

3 - 4 st vitlöksklyftor

1 burkar tryffelaioli

250 g champinjoner

25 g smör

8 st schwarzwaldskinka (valfritt)

Gör så här

Skala rödbetorna och koka i ca 30 minuter. Vid förlorade betor kan detta steg hoppas över. Förkoka färskpotatisen i saltat vatten ca 10 minuter. Medan potatisen kokar, passa på att pendla in svärdfisk och tonfisk i olivolja. Detta för att fisken inte ska fastna på gallret. Salta och peppra.

Sätt på ungen på varmluft 230 grader. Tänd samtidigt grillen. Sätt in färskpotatisen i ugnen i ca 25-30 minuter. När temperaturen på grillen uppnått ca 220 grader.

När grillen uppnått 220 grader, börja med att lägga på den gula zucchinin och svampen. När dessa fått grillyta, placera på en svalare delgav grillen. Valfritt: linda in champinjonerna i Schwarzwaldskinka.

Lägg på tonfisk och svärdfisk och grilla ca 3 minuter på varje sidan. Fisken ska få färg men absolut inte bli genomstekt, försök uppnå en rå innerkärna. Vid en tjockare bit kan fisken vila något på grillens eftervärme för utjämning av värme men ej någon längre tid. Ta ut fisken och lägg i en form med folie över för värmehållning. Undvik att låta ligga kvar i grill eller i en ugn då fisken riskerar fortsätta tillagas och blir torr.

Hacka salladslöken samt vitlöksklyftorna och dillen. Spara lite dill till garnering. Häll lite olja i en traktörpanna och smält däri snöret. Addera salt. När smöret börjar dofta knäck, lägg i rödbetorna och stek hårt så att de får en yta. Skär sedan betorna i två delar.

Ta ur potatisen ur ugnen. Städa traktörpannan och häll i ny olja och smör om du inte vill använda kvarvarande efter betorna. Sautera salladslöken och vitlöken. Häll sedan ner färskpotatisen och dillen och stek ett par minuter.

Skär upp den gula zucchinin i skivor och salta.

Lägg ett par salladsblad på tallriken. Lägg sedan 3-4 zucchiniskivor ovanpå. Addera en halv beta och en hel grillad champinjon något ovanför zucchinin. Skär ca 2-3 cm tjocka skivor av svärdfisk och tonfisk och lägg fint ovanpå zucchinin. Addera ett par färskpotatisar samt en klick tryffelaioli. Avsluta med att garnera med färsk dill och gräslök. Upprepa proceduren enligt antalet gäster.

Smaklig spis!

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.