Att baka i långpanna är praktiskt om många ska komma på fika. Den här blåbärskakan är söt och krispig med den knapriga smuldegen men också frisk och mjuk då fyllningen i mitten är med kvarg och rivet citronskal. Servera gärna med en härlig vaniljsås.
Original recept från www.arla.se
Dec. 17, 2023
250 g svenskt smör från arla®, rumsvarmt
6 dl vetemjöl
2.5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 krm salt
250 g arla köket kesella® kvarg
2 st ägg
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
225 g blåbär
1 st citron, finrivet skal
Arla® dreamy dessert klassisk vaniljsås
Värm ugnen till 180°.
Hacka samman alla ingredienser till smuldegen i en matberedare eller för hand.
Fördela 2/3 av smuldegen på ett bakplåtspapper i en liten långpanna, 25x35 cm.
Rör samman kvarg, ägg, socker och vaniljsocker och ringla över smulorna.
Strö på blåbär och riv över citronskal. Fördela resten av smuldegen på fyllningen.
Grädda mitt i ugnen ca 45 min till fin färg. Låt svalna och skär i bitar.