Hummersoppa är riktigt lyxigt. Det är så bra att verkligen ta tillvara på hela hummern, som är dyr och fin. Här rostar vi skalen i ugnen tillsammans med rotfrukter för att få ut maximalt med smak. Toppad med forellrom och hummerkött platsar denna hummersoppa vid de allra finaste av bjudningar.
Original recept från www.arla.se
Dec. 27, 2023
2 st humrar
2 st bananschalottenlökar
2 st vitlöksklyftor
2 st morötter
100 g rotselleri
3 msk tomatpuré
1 dl torrt vitt vin
5 dl arla köket® vispgrädde
5 dl vatten
1 kruka färsk dill
3 msk fisksås
2 msk konjak
5 st tabasco
1 tsk salt
Färska örter
50 g forellrom
1 st surdegsbaguette
Värm ugnen till 200°.
Plocka ur köttet från humrarna. Lägg köttet i en skål i kylen fram till servering.
Lägg skal och huvuden i en långpanna. Skala och grovacka lök, vitlök, morot och rotselleri. Blanda med hummerskal och tomatpuré. Rosta mitt i ugnen 20-25 min.
Krossa rostade hummerkal och rotfrukter grovt med en slevv. Lägg i en rymlig kastrull. Häll på vin, grädde och vatten. Koka upp och sjud ca 30 min.
Ta från värmen och tillsätt grovt hackad dill. Låt dra ca 10 min, så att smakerna sätter sig.
Sila av soppan och smaka upp med fisksås, konjak, tabasco och salt.
Mixa soppan med stavmixer så den blir skummig.
Toppa hummersoppan med hummerköttet. Garnera med lite färska örter och forellrom. Servera med baguatte.