Detta är en riktigt festlig laxgratäng med gräddig vitvinssås, potatismos och dill. Om du vill lyxa till det ytterligare kan du toppa den färdiga rätten med handskalade räkor. Detta är en perfekt bjudrätt som går fint att förbereda!
Original recept från www.arla.se
Nov. 14, 2023
600 g laxfilé
1 st citron
Salt och svartpeppar
700 g mjölig potatis
1.5 dl arla ko® standardmjölk
20 g svenskt smör från arla®
2 st äggulor
Salt och svartpeppar
1 st purjolök
1 msk svenskt smör från arla®
1 msk vetemjöl
1.5 dl torrt vitt vin
2.5 dl arla köket® vispgrädde
1 st fiskbuljong
1 krm cayennepeppar
1 dl kvibille® riven ost cheddar
Färsk dill
Blandad grönsallad
Börja med moset. Skala och skär potatisen i bitar, koka den mjuk i lättsaltat vatten.
Häll av vattnet. Pressa potatisen genom potatispress ner i den varma kastrullen.
Värm mjölken och smöret i en liten kastrull. Vispa ner mjölkblandningen i potatisen till ett jämnt mos. Tillsätt äggulorna under vispning. Smaka av med salt och peppar.
Lägg moset i en spritspåse, ev med tyll för fint mönster.
Värm ugnen till 200°.
Skiva purjolöken. Fräs den mjuk i smör i en stekpanna. Pudra över mjöl och blanda väl. Tillsätt vin och sjud 3-4 min.
Rör ner grädde, smulad buljong och cayennepeppar. Sjud 2-3 min under omrörning.
Skär laxen i 4 portionsbitar. Lägg i en smord ugnsform. Krydda laxen med finrivet skal och pressad saft av ½ citron. Salta och peppra.
Häll såsen över laxen. Strö över osten. Spritsa potatismoset runt kanten på formen.
Grädda i mitten av ugnen 20 min. Ta ut fisken och höj ugnen till 250° och grill. Sätt in gratängen och gratinera tills den fått fin färg, ca 5 min.
Garnera laxgratängen med dillvippor. Servera med citronklyftor och grönsallad.