Butter chicken är en klassiker i det indiska köket. Smöret rundar av de heta tonerna och ger rätten dess rätta karaktär. Med kryddor som ingefära, garam masala och vitlök sprider sig ljuva dofter i hela hemmet. Prova vårt butter chicken-recept med rykande färskt naanbröd.
Original recept från www.arla.se
Nov. 29, 2023
500 g strimlad kycklingbröstfilé
50 g färsk ingefära
4 st vitlöksklyftor
1 tsk chilipulver
0.5 tsk salt
0.5 dl matolja
1 st rödlök
500 g tomater
1 st röd chili
3 msk arla köket® smör & rapsolja
2 dl cashewnötter
2 dl vatten
1 msk strösocker
1 msk garam masala
1 st lime, saften
50 g svenskt smör från arla®
1 dl arla ko® färsk vispgrädde
3 dl basmatiris
1 kruka färsk koriander
Lägg kycklingen i en bunke.
Skala och skiva ingefära och vitlök tunt. Lägg i en mixerbunke och tillsätt chilipulver, salt och olja, Mixa slätt.
Blanda hälften av kryddpastan med kycklingen. Låt stå ca 15 min.
Skala och grovhacka löken. Skär tomaterna i grova bitar. Skiva chilin.
Hetta upp en stekpanna och fräs kycklingen tills den är genomstekt. Lägg över i en skål.
Hetta upp smör-&rapsolja i stekpannan. Fräs löken mjuk och genomskinlig.
Tillsätt tomater, chili, nötter och resterande kryddpasta. Rör ner vatten, socker, garam masala och lime. Blanda väl och sjud ca 15 min.
Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
Mixa såsen och sila den genom en finmaskig sil. Tryck till ordentligt så all vätska kommer igenom. Rör ner smör, grädde och kyckling. Sjud 5–7 min. Smaka av med salt.
Servera din butter chicken med koriander och ris eller varmt naanbröd.