Ca 60 minuter

Kyckling i ugn med sparris och rostad vitlökskräm

Lättlagad och populär ”allt-på-en-plåt” middag med ljuvlig vitlökskräm. Istället för broccoli kan du ta blomkål eller små körsbärstomater eller dubbla mängden sparris.

Original recept från www.arla.se

ArlaMat

Jan. 27, 2024

Ingredienser

1 st hel kyckling

1 st hel vitlök

100 g svenskt smör från arla®, rumsvarmt

1 dl färsk basilika, hackad

1 dl färsk persilja, hackad

2 tsk salt

1 krm svartpeppar

1 tsk sambal oelek eller harissa

1 kg färskpotatis eller delikatesspotatis

250 g färsk sparris

250 g broccoli

2 dl arla köket® smetana

1 st citron, rivet skal

Gör så här

Sätt ugnen på 190°.

Klipp eller skär kycklingen efter ryggbenet. Vik ut, tryck till och lägg kycklingen med skinnsidan upp på en plåt med bakplåtspapper.

Dela vitlöken på mitten. Plocka ut och finhacka två halva klyftor. Blanda smör, hackad vitlök, hälften av örterna, sambal oelek och 1 tsk salt.

Fördela hälften av smöret innanför skinnet på kycklingen. Salta och peppra kycklingen runtom. Tvätta, dela och lägg potatisarna runt kycklingen.

Klicka ut resten av smöret på potatisen. Lägg vitlökshalvorna på plåten. Tillaga i nedre delen av ugnen ca 70 min.

Bryt av den nedre delen på sparrisen. Skär broccolin i mindre bitar. Lägg sparris och broccoli på plåten. Ta ut vitlökshalvorna. Tillaga ytterligare ca 10 min tills grönsakerna har fått lite färg och kycklingen är färdig.

Tryck ut vitlöksklyftorna ur skalet och mosa tillsammans med smetana och några matskedar sky från plåten. Smaka av med salt och peppar.

Strö resten av örterna och rivet citronskal på kycklingen och servera med potatis, grönsaker, rostad vitlökskräm och sky. Servera gärna med grönsallad till.

Taggar

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.