Chicken Shawarma är streetfood från Mellanöstern. Kycklingen marineras med massa underbara kryddor och yoghurt. Sedan fylls orientaliska tunnbröd med nystekt kyckling, saltgurka, rödlök, aioli och tahinidressing. Det är även gott att fylla bröden med lite muhamara. Rulla ihop och njut av denna ljuvliga Shawarma.
Original recept från www.arla.se
Dec. 17, 2023
700 g kycklinglårfilé
1 msk olivolja
0.5 st citron, pressad saft
1 msk paprikapulver
2 tsk malen spiskummin
1 tsk vitlökspulver
1 tsk malen koriander
0.5 tsk cayennepeppar
0.5 tsk malen gurkmeja
2 tsk salt
2 dl arla® grekisk yoghurt naturell 10%
0.5 dl tahini
0.5 st citron, pressad saft
1 dl vatten
1 tsk kallpressad olivolja
Salt
1 st ägg
3 klyftor vitlök
1 tsk dijonsenap
2 - 3 dl matolja
Salt och svartpeppar
4 st saltgurkor
1 st rödlök
1 knippe bladpersilja
2 msk granatäppelsirap
4 st orientaliska tunnbröd
Blanda olivolja med citronsaft och alla kryddorna och salt.
Blanda ner kycklingen i kryddoljan, se till att allt blir täckt av kryddor. Vänd ner yoghurten.
Ställ kallt minst 2 timmar, gärna över natten.
Värm ugnen till 175°.
Bryn kycklingen med marinaden, i omgångar, i en het stekpanna med olja. Lägg över i en ugnsform och åt den lagas helt klart i ugnen.
Skär upp kycklingen i skivor.
Mixa tahini med citronsaft till en fast massa. Späd med vatten till önskad konsistens.
Smaka av med olivolja och salt.
Knäck ägget i en mixerbunke. Tillsätt finriven vitlök och dijonsenap. Mixa ihop.
Tillsätt oljan i en tunn stråle under ständig mixning till önskad konsistens. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Skiva saltgurkorna på längden. Skala och skiva rödlöken. Grovhacka persiljan.
Fyll bröden med kyckling, tahinidressing, aioli, saltgurka, rödlök, ev granatäpplesirap och persilja.
Rulla ihop och stek ev på bröden i den använda stekpannan. Rulla in i Chicken Shawarma i bakplåtspapper och servera direkt.