Klassisk löksoppa med franska anor. Gul lök, vitlök, timjan, vin och buljong - det är egentligen allt som behövs. Det är extra gott att lägga på brödskivor och toppa med ost innan servering, men till vardags går det lika bra att ta brödet vid sidan av med lite smör och ost! Gratinerad löksoppa är underbart god att bjuda på till fest!
Original recept från www.arla.se
March 24, 2024
4 st gula lökar
2 st vitlöksklyftor
2 msk arla köket® smör & rapsolja
1 tsk torkad timjan
2 dl vitt vin
1 l grönsaksbuljong, eller kycklingbuljong
1 msk soja
Salt och svartpeppar
8 st baguette
100 g falbygdens® gruyère
Färsk timjan
Skala och skiva lök och vitlök. Hetta upp smör-&rapsolja i en rymlig kastrull.
Fräs lök, vitlök och torkad timjan ca 15 min på medelvärme.
Värm ugnen till 250° och grill.
Tillsätt vin, buljong, soja och lagerblad. Låt löksoppan koka under lock ca 15 min. Smaka av med salt och peppar.
Häll upp soppan i ugnssäkra skålar. Toppa med brödskivor och ost. Gratinera löksoppan högt upp i ugnen tills osten smält.
Toppa fransk löksoppa med färsk timjan.