Cacio e pepe betyder ost och peppar på italienska. Det är en riktig smaksensation trots de få ingredienserna. Hemlagad pici är den klassiska pastasorten till denna otroligt goda rätt.
Original recept från www.arla.se
April 10, 2024
2.5 dl durumvetemjöl
2.5 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 msk olivolja
2 dl vatten
150 g parmesanost eller pecorino
0.5 msk svartpepparkorn
1 st vitlöksklyfta
50 g svenskt smör från arla®
2 msk citronsaft
2 dl vatten, från pastakoket
Salt
Pici: Blanda allt mjöl med salt, olivolja och vatten i en bunke. Häll ut degen på mjölat bakbord och knåda tills den är fast och smidig.
Kavla ut degen till ca 1 cm tjock platta. Skär ½ cm tjocka remsor av degen. Rulla varje remsa så den inte är fyrkantig.
Koka upp pastavatten och börja förbereda såsen.
Cacio e pepe: Finriv osten. Rosta pepparkornen i en het torr stekpanna 1-2 min. Mortla pepparn. Skala och finhacka vitlöken.
Lägg ner pastan i det kokande vattnet. Den ska koka ca 3 min.
Smält smöret i en rymlig kastrull. Tillsätt peppar, vitlök och citronsaft. Fräs 1-2 min. Ta ca 2 dl vatten från pastakoket och rör ner i kastrullen i omgångar. Lyft upp pastan och vänd ner den i såsen. Låt allt koka ihop under omrörning.
Ta kastrullen från värmen och rör ner osten. Smaka av med salt och servera direkt.