Chorizopasta ska vara mustig och krämig. Denna pastasås blir allra godast om du hittar en rå och smakrik chorizo med mycket hetta. Den ska stekas en stund på svag värme tillsammans med röd paprika och färska tomater, detta för att det goda fettet i korven riktigt ska få göra jobbet till den fina smaken. Självklart ska pastan blandas ner i såsen och koka ihop en stund. Toppa med färsk persilja och servera din chorizopasta alldels nylagad!
Original recept från www.arla.se
Feb. 4, 2024
400 g rå chorizo eller chorizofärs
1 st schalottenlök
2 st vitlöksklyftor
1 st röd paprika
2 st tomater
2 msk arla köket® smör & rapsolja
1 msk tomatpuré
2 dl arla köket® crème fraiche
1 msk strösocker
Salt och svartpeppar
0.1 st chili flakes
300 g pasta, t ex pappardelle eller spaghetti
1 kruka färsk basilika
100 g arla ko® dackeost
Skär chorizo i bitar. Skala och skiva lök och vitlök. Strimla paprikan. Tärna tomaterna.
Hetta upp smör-&rapsolja i en rymlig stekpanna. Fräs lök, vitlök och tomatpuré 3-4 min.
Tillsätt chorizo, paprika och tomat. Fräs ytterligare 12-15 min. Det är gott när allt det smakrika fettet från korven flyter ut i pannan.
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
Rör ner crème fraiche och 1 dl kovatten från pastan i pannan. Koka ihop 3-4 min. Smaka av med socker, salt och nymalen svartpeppar.
Vänd ner avrunnen pasta i såsen. Om du gillar hetta, tillsätt chili flakes.
Toppa chorizopasta med mycket färsk basilika och finriven Dackeost. Servera direkt.