Italiensk kycklingragu

En kycklingragu lagad från grunden i krämig vit sås med nykokt pasta. Koka pastan al dente och blanda med såsen. Ett måste i Italien! Tips: Koka pastan 1–2 min kortare än angivet på förpackningen för den rätta känslan av al dente.

Original recept från www.arla.se

ArlaMat

March 5, 2024

Ingredienser

Buljong:

1 st morot

1 st bananschalottenlök

1 st stjälkselleri

2 st lagerblad

0.5 kruka bladpersilja, stjälkarna

0.5 tsk salt

6 dl vatten

Ragu:

350 g kycklingbröstfilé

2 st morötter

1 st bananschalottenlök

2 st vitlöksklyftor

1 st stjälkselleri

2 msk olivolja

2 msk svenskt smör från arla®

2 dl vitt vin

300 g pasta penne

1 dl arla köket® smetana

50 g arla ko® svecia vällagrad, riven

50 g parmesanost, riven

Salt och svartpeppar

Till servering:

0.5 kruka bladpersilja, bladen

Parmesanost, finriven

Gör så här

Buljong: Skala morot och lök. Skär morot, lök och selleri i grova bitar. Lägg i en kastrull och tillsätt resterande ingredienser. Sjud tills hälften av vätskan återstår, 15–20 min. Sila buljongen.

Ragu: Skala och finhacka morot, lök och vitlök. Finhacka sellerin. Hetta upp olja i en rymlig stekpanna eller stekgryta. Fräs grönsakerna på låg värme ca 10 min. De ska bli mjuka men inte ta färg.

Skär kycklingen i små bitar. Tillsätt kyckling och smör till pannan. Fräs allt på medelvärme ytterligare ca 5 min. Häll på vin och buljong. Låt sjuda tills hälften av vätskan återstår, 20–25 min.

Under tiden, koka pastan al dente i saltat vatten men spara ca 1 dl av kokvattnet.

Vänd ner smetana i ragun. Blanda ragun med pastan och osten och rör till en krämig pasta. Tillsätt ev pastavattnet. Smaka av med salt och peppar.

Till servering: Hacka persiljan. Toppa pastan med persilja och ost. Servera direkt.

Taggar

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.