En kycklingragu lagad från grunden i krämig vit sås med nykokt pasta. Koka pastan al dente och blanda med såsen. Ett måste i Italien! Tips: Koka pastan 1–2 min kortare än angivet på förpackningen för den rätta känslan av al dente.
Original recept från www.arla.se
March 5, 2024
1 st morot
1 st bananschalottenlök
1 st stjälkselleri
2 st lagerblad
0.5 kruka bladpersilja, stjälkarna
0.5 tsk salt
6 dl vatten
350 g kycklingbröstfilé
2 st morötter
1 st bananschalottenlök
2 st vitlöksklyftor
1 st stjälkselleri
2 msk olivolja
2 msk svenskt smör från arla®
2 dl vitt vin
300 g pasta penne
1 dl arla köket® smetana
50 g arla ko® svecia vällagrad, riven
50 g parmesanost, riven
Salt och svartpeppar
0.5 kruka bladpersilja, bladen
Parmesanost, finriven
Buljong: Skala morot och lök. Skär morot, lök och selleri i grova bitar. Lägg i en kastrull och tillsätt resterande ingredienser. Sjud tills hälften av vätskan återstår, 15–20 min. Sila buljongen.
Ragu: Skala och finhacka morot, lök och vitlök. Finhacka sellerin. Hetta upp olja i en rymlig stekpanna eller stekgryta. Fräs grönsakerna på låg värme ca 10 min. De ska bli mjuka men inte ta färg.
Skär kycklingen i små bitar. Tillsätt kyckling och smör till pannan. Fräs allt på medelvärme ytterligare ca 5 min. Häll på vin och buljong. Låt sjuda tills hälften av vätskan återstår, 20–25 min.
Under tiden, koka pastan al dente i saltat vatten men spara ca 1 dl av kokvattnet.
Vänd ner smetana i ragun. Blanda ragun med pastan och osten och rör till en krämig pasta. Tillsätt ev pastavattnet. Smaka av med salt och peppar.
Till servering: Hacka persiljan. Toppa pastan med persilja och ost. Servera direkt.