Den här goda och kryddiga glutenfria filmjölkslimpan är kryddad med pomerans och nejlika. Njut av den alldeles nybakad med lagrad ost och färska grönsaker. Variera gärna kryddorna mot anis och fänkål!
Original recept från www.arla.se
May 16, 2024
450 g glutenfri mjölmix, 7-8 dl
1 dl krossat bovete
0.5 dl hela linfrön
1 msk fiberhusk eller psyllium
2 tsk bikarbonat
2 tsk salt
2 tsk malen pomerans
1 tsk malen kryddnejlika
4 dl arla ko® filmjölk
0.5 dl mörk sirap
Värm ugnen till 200°.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt filmjölk och sirap och rör till en ganska lös deg.
Blöt ett bakplåtspapper och vrid ur det som en trasa. Klä en brödform, ca 1 ½ liter, med pappret.
Klicka degen i formen och släta till med blöta händer. Strö över lite krossat bovete och linfrön.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 tim och 10 min. Innertemperaturen ska vara 98°. Täck brödet med ett bakplåtspapper på slutet så ytan inte bränns.
Låt svalna lite i formen. Ta brödet ur formen och ta bort bakplåtspappret. Låt brödet svalna helt under en bakduk innan du skär i det.