Källarfranska måste väl ändå vara den mest omtyckta ljusa brödbullen vi har. Källarfranskan är underbar nybakad med smör och ost. Bullarna går bra att frysa in och ta fram och värma på lätt i ugnen, så blir de som nybakade. Servera till frukost, mellanmål eller kvällsfikat.
Original recept från www.arla.se
Feb. 2, 2024
50 g jäst
5 dl arla ko® standardmjölk, kall
20 g svenskt smör från arla®
2 tsk salt
11 - 12 dl vetemjöl eller vetemjöl special (ca 700 g)
Smula ner jästen i en degbunke. Häll på mjölken och vispa ut jästen i mjölken.
Klicka i smöret och tillsätt saltet. Tillsätt mjölet och arbeta degen smidig ca 5 min i maskin eller ca 10 min för hand.
Låt degen jäsa övertäckt ca 45 min.
Ta upp degen på lätt mjölat bakbord. Dela degen i två och rulla till två längder. Dela varje längd i 10 bitar à ca 65 g.
Rulla bitarna till 20 runda bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i 30-45 minuter. De ska ha jäst upp till nästan dubbel storlek.
Värm ugnen till 225° i god tid innan gräddning.
Strö lite vetemjöl över de jästa bullarna och grädda mitt i ugnen 10-12 min.
Låt svalna utan bakduk.