En riktigt höstig & rustik äppelpaj med knäckigt skal med smak av brynt smör & kardemumma. Servera ljummen med en eller två kulor vaniljglass, så är ni i himmelriket. Vaniljsås går såklart lika bra det😉
Original recept från www.instagram.com
Oct. 22, 2023
6 st stora äpplen (helst gröna)
1 dl socker
3 msk farinsocker
3 tsk malen kanel
2 tsk malen kardemumma
4 msk potatismjöl (eller majsstärkelse)
175 g smör
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk kardemumma
1 tsk bakpulver
1 tsk flingsalt
0.5 dl ljus sirap
Sätt ugnen på 200 grader & ta fram en pajform.
Skala & tärna äpplena.
Blanda ihop socker, farinsocker, kanel, kardemumma & potatismjölet med äpplena.
Häll i en pajform.
Smält smöret i en kastrull & låt det sjuda tills det blir brunt. Låt svalna något.
Blanda ner mjöl, havregryn, socker, bakpulver och flingsalt i det brynta smöret. Tillsätt sirapen & rör om till en smet.
Klicka ut smeten över äpplena.
Grädda i mitten av ugnen i ca 30-40 minuter. Eller tills pajen har fått gyllenbrun färg & en knäckig yta.
Klart🧡